Цільнозерновий чорний хліб на домашній заквасці в хлібопічці
Інгредієнти
- 180 мл АКТИВНОЇ житньої закваски
- 30 грам цукру
- 550 грам цільнозерновий борошна (або спельтовой, або суміш борошна)
- 15 грам солі
- 20 грам масла рослинного
- 480-500 мл теплої води
- 3 ст. л. ферментований солоду
Приготування (зважуємо всі на вагах) в такому порядку:
- 3 ст. л. солоду заливаєте 200 мл. гарячої води (відповідно до інструкції на упаковці)
- в чашу хлібопічки викладаєте закваску
- цукор
- муку
- масло
- виливаєте зверху, воду з солодом (це буде приблизно 245 гр) і доводьте загальна кількість води до 480 - 500 мл (вода тепла)
- години через 2-3 засипаєте сіль
- ЗАЛИШАЄМО в хлібопічці на 12 годин (тобто 6 годин + 6 годин програма, у мене 6-ти годинна програма називається «Французький хліб»).
ВАЖЛИВО:
- закваска годується для випічки так: залишаєте 1-2 ч.л. закваски в баночці (15 гр.), додаєте до неї 90 гр. житнього борошна і заливаєте 90-100 гр. води, щоб закваска була ООООчень густий - це буде закваска 100% вологості). Залишаєте її в теплому, темному місці. Закваска сильна, тоді коли в баночці, вона піднялася в 2 рази і це так само відбувається в холодильнику, але повільніше. Цю активну закваску і використовуєте для приготування хліба, залишивши в баночці для наступної закваски 1-2 ч.л.
- закваска годується так: Якщо, Ви печете 1-2 рази в тиждень, тоді: залишаєте 1-2 ч.л. закваски в баночці (15 гр.), додаєте до неї 30 гр. житнього борошна і заливаєте 30 гр. води, добре перемішують і ставите в холодильник на верхню поличку, там вона буде рости, але повільно. Раз в 2-3 дня її можна знову підживити 30:30 і знову в холодильник. У день, коли Ви будете пекти хліб, вранці, Ви догодовуйте закваску до того, щоб у Вас було 180-190 гр. закваски в банку і залишаєте її на столі в теплому, темному місці. Коли вона підніметься в 2 рази (під верх баночки), тоді вона готова до використання.
- солод: він покращує якість випічки. Для чорного хліба береться житній темний солод
- якщо використовуєте білу муку, тоді зменшуйте воду, приблизно 350 мл води. Якщо води мало, то хліб слабо підніметься і його шапка розтріскається, тоді наступного разу збільште кількість води при замісі
- зберігається закваска в холодильнику довго, якщо Вам потрібно виїхати, годуєте її добре і відправляєте в холодильник на верхню поличку. Коли зберетеся піч, берете з цієї баночки 1-2 ч.л. закваски, годуєте її в пропорції 90:90 і даєте їй піднятися в 2 рази і вже з цього свіжого замісу закваски, залишаєте знову 1-2 ч.л. для подальшої випічки
