Асафетіда
спеція що замінює цибулю і часник.
Асафетида — це загуслий сік (смола), отриманий з зрізу на кореневище багаторічного рослини ферула пахуча сімейства зонтичних.
Ця смола має досить специфічний запах і смак, що нагадує одночасно і часниковий, і цибульний. Шматочки цієї смоли, висушені, перетерті в порошок і змішані з рисовим борошном, застосовують в якості спеції.
Асафетида застосовується в країнах Сходу вже більше 5000 років і високо цінується за свої цілющі властивості і своєрідний гострий смак, якої надає їжі. Та й в країнах Європи, куди її доставляли зі східних країн купці, вона відома вже не одну сотню років.
Цілющі властивості.
Володіє якостями доброти, ніжності, і завжди лікує статеві, знижує запальні процеси, нормалізує функції. Лікує мозковий кровообіг, шлунок, ясна.
При кровоточивості ясен, досить смоктати асафетиду. Так само лікує пародонтоз. Нормалізує функції лімфатичної системи, збільшує тепло в організмі і в цілому поліпшує травлення. У лікувальних цілях застосовують асафетиду в основному, у вигляді порошку, 100-250 мг на добу.
При лікуванні астми, бронхіту, коклюшу рекомендується: дрібку асафетиди змішати з 1/4 ч. Л. соку білої цибулі і 2 ч.л. меду. Приймати 3 рази на день.
Щіпка асафетиди в 1/2 склянки гранатового соку допомагає при розриві м'язів і болях, викликаних паралічем або спазмами.
При ангіні допомагає полоскання: щіпка асафетиди і 1/2 ч.л. куркуми в склянці теплої води. Щіпка цієї спеції, розчинена в 0,5-1 склянці води і повільно випита дуже швидко прочищає горло і прибирає в ньому першіння.
Однак, необхідно відзначити, що слід обмежити вживання асафетиди, використовувати з обережністю під час вагітності, при підвищеній кислотності, шкірної висипки, лихоманці.
Це лише неповний перелік недуг, при яких здатна допомогти асафетида. Її приймають всередину, нюхають, прикладають, з нею попестити ротову порожнину і ставлять клізми.
З огляду на таку велику кількість переваг, асафетида займе гідне місце серед спецій на кухні будь-якій кулінарній традиції.
Асафетида в аюрведою в світі кулінарії
Готова спеція може бути у вигляді шматка смоли або у вигляді порошку. Чистий асафетида більш концентрована, має стійкий запах (не змінюється з часом) і різкий смак, обов'язково обсмажується в маслі, вимагає зберігання в герметичній тарі.
Спецію у виде порошку (подрібнена смола, змішана з пшеничного, ячмінного або рисова борошно) зручніше зберігаті и користуватись: Менш концентровану и різку на смак ее можна додаваті в страви, Які НЕ обсмажуючі. Однако асафетида у виде порошку з часом поступово втрачає свой аромат, тому при ПОКУПЦІ такой спеції важліво Дивитися на дату виробництва.
Асафетида в кулінарії має Досить Широке! Застосування, незважаючі на свой різкій и спеціфічній запах.
Асафетида дружить і відмінно поєднується з такими спеціями як імбир, куркума, насіння чорної гірчиці, кмин, кумін, кардамон, чорний перець. При вживанні цих прянощів разом, вони підсилюють смакові і корисні властивості один одного.
Все ж, асафетида — що це? Ліки або спеція? Відповідь проста: і спеція, і ліки. Застосування асафетиди робить їжу смачніше і корисніше.
Не знайдено дописів
Написати відгук