Чатні рецепт на зиму

Січень 19, 2022

Чатні з яблук (кетчуп домашній) класичний

Інгредієнти:

  • 2 кг помідорів
  • 250 грам яблук (можна без них, особливо якщо помідори самі по собі кислі)
  • 250 грам води
  • 200 грам цукру
  • 2 ст.л. солі
  • 100 грам оцту
  • 7 шт. гвоздик
  • 5 шт. запашного перцю горошком
  • 1 ч.л. меленого червоного перцю
  • 2 ст.л. крохмалю

Приготування:

Варіант 1.

  1. Помідори розрізаємо на 4 частини та видаляємо плодоніжку
  2. Складаємо помідори в каструлю і варимо 1 годину на слабкому вогні при закритій кришці
  3. Даємо охолонути помідорам і протираємо їх через сито щоб видалити всі великі частинки 
  4. До томатного пюре додаємо: 1 ст.л. солі + 100 г оцту + 1 ч.л. меленого червоного перцю, потім 7 шт. гвоздики та 5 шт. запашного перцю змалюємо і теж додаємо в пюре
  5. Знову варимо томатне пюре на слабкому вогні 1 годину, але вже з відкритою кришкою
  6. Хвилин за 10 до кінця варіння, 2 ст. крохмалю розводимо в невеликій кількості пюре (або гарячої води), щоб не було грудочок, і вливаємо в каструлю
  7. Знімаємо з вогню, даємо охолонути.
 

Варіант 2. якщо часу мало, а кетчуп потрібен:)
У цьому варіанті кетчуп буде не таким однорідним як у Варіанті 1., будуть зустрічатися маленькі грудочки помідорів:)

  1. Помідори розрізаємо на 4 частини і видаляємо плодоніжку
  2. Перекручуємо помідори на м'ясорубці або подрібнюємо до однорідної маси в кухонному комбайні (блендері)
  3. Виливаємо томатну масу в каструлю і ставимо на вогонь, варимо 1:00 на слабкому вогні при закритій кришці. 
  4. До томатного пюре додаємо: 1 ст.л. солі + 100 г оцту + 1 ч.л. меленого червоного перцю, потім 7 шт. гвоздики та 5 шт. запашного перцю змалюємо і теж додаємо в пюре
  5. Знову варимо томатне пюре на слабкому вогні 1 годину, але вже з відкритою кришкою
  6. Хвилин за 10 до кінця варіння, 2 ст. крохмалю розводимо в невеликій кількості пюре (або гарячої води), щоб не було грудочок, і вливаємо в каструлю.
  7. Знімаємо з вогню.

Нотатки на полях:
- уварюємо помідори до густуватої маси
- час приготування кетчупу можна скоротити, важливо щоб пішла зайва волога і щоб кетчуп став густим
- цей кетчуп можна консервувати
- так само його можна готувати із замороженої помідорної маси, попередньо її розморозивши /em>

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук