Чатні з яблук (кетчуп домашній) класичний
Інгредієнти:
- 2 кг помідорів
- 250 грам яблук (можна без них, особливо якщо помідори самі по собі кислі)
- 250 грам води
- 200 грам цукру
- 2 ст.л. солі
- 100 грам оцту
- 7 шт. гвоздик
- 5 шт. запашного перцю горошком
- 1 ч.л. меленого червоного перцю
- 2 ст.л. крохмалю
Приготування:
Варіант 1.
- Помідори розрізаємо на 4 частини та видаляємо плодоніжку
- Складаємо помідори в каструлю і варимо 1 годину на слабкому вогні при закритій кришці
- Даємо охолонути помідорам і протираємо їх через сито щоб видалити всі великі частинки
- До томатного пюре додаємо: 1 ст.л. солі + 100 г оцту + 1 ч.л. меленого червоного перцю, потім 7 шт. гвоздики та 5 шт. запашного перцю змалюємо і теж додаємо в пюре
- Знову варимо томатне пюре на слабкому вогні 1 годину, але вже з відкритою кришкою
- Хвилин за 10 до кінця варіння, 2 ст. крохмалю розводимо в невеликій кількості пюре (або гарячої води), щоб не було грудочок, і вливаємо в каструлю
- Знімаємо з вогню, даємо охолонути.
Варіант 2. якщо часу мало, а кетчуп потрібен:)
У цьому варіанті кетчуп буде не таким однорідним як у Варіанті 1., будуть зустрічатися маленькі грудочки помідорів:)
- Помідори розрізаємо на 4 частини і видаляємо плодоніжку
- Перекручуємо помідори на м'ясорубці або подрібнюємо до однорідної маси в кухонному комбайні (блендері)
- Виливаємо томатну масу в каструлю і ставимо на вогонь, варимо 1:00 на слабкому вогні при закритій кришці.
- До томатного пюре додаємо: 1 ст.л. солі + 100 г оцту + 1 ч.л. меленого червоного перцю, потім 7 шт. гвоздики та 5 шт. запашного перцю змалюємо і теж додаємо в пюре
- Знову варимо томатне пюре на слабкому вогні 1 годину, але вже з відкритою кришкою
- Хвилин за 10 до кінця варіння, 2 ст. крохмалю розводимо в невеликій кількості пюре (або гарячої води), щоб не було грудочок, і вливаємо в каструлю.
- Знімаємо з вогню.
Нотатки на полях:
- уварюємо помідори до густуватої маси
- час приготування кетчупу можна скоротити, важливо щоб пішла зайва волога і щоб кетчуп став густим
- цей кетчуп можна консервувати
- так само його можна готувати із замороженої помідорної маси, попередньо її розморозивши /em>