Запечена біла квасоля

Січень 21, 2022

Велика біла квасоля в духовці Гігантес сто фурно

РЕЦЕПТ від Надії Валинкевич із сонячної Греції:)

Гігантес - це велика біла квасоля. Я читала, що раніше ця страва їли бідні, зараз же це одна з найулюбленіших грецьких - закусок (можна також їсти як повноцінне блюдо). Дуже популярним, гігантес є під час посту, часто його гасять з артишоками (тут їх можна купити вже очищеними у замороженому вигляді)

НА 4 ПОРЦІЇ

Інгредієнти:

  • 500 грам великої білої квасолі (гігантес)
  • 1 стакан оливкової олії
  • 2-3 цибулини дрібнонарізані
  • 2 зубчики часнику, нарізаних часточками

цибулю та часник можна замінити асафетидою за смаком

  • 4-5 свіжих помідорів
  • 1 морквина
  • трохи нарізаної селери (корінь або стебло, що є)
  • 1 стакан томатного соку (або пасти, розведеної з водою)
  • 1 щіпка цукру
  • 2-3 ст. ложки петрушки дрібно нарізаної
  • сіль, перець, лавровий лист

Приготування:

  1. Замочуємо квасолю на ніч
  2. Наступного дня зливаємо воду і варимо квасолю в чистій, злегка підсоленій воді з лавровим листом протягом 45 хв. до м'якості
  3. Зливаємо воду і промиваємо квасолю холодною водою. Викладаємо квасолю в вогнетривкий посуд, в якій готуватимемо її в духовці
  4. Окремо, в сотейнику, обсмажуємо на оливковій олії цибуля і часник (тільки небагато, до появи кольору). Додаємо моркву та селера, ще гасимо 2-3 хв. і потім додаємо протерті на тертці помідори, томатний сік, цукор, сіль, перець. Продовжуємо тушкувати ще приблизно 15 хв.
  5. - якщо підливка вийшла дуже густа - додайте трохи води і перемішайте
  6. Готову підливу виливаємо у квасолю, перемішуємо, посипаємо зеленню петрушки 
  7. - у страву можна додати жменю заморожених помідорчиків чері, так виходить ще смачніше
  8. Накриваємо посуд кришкою або фольгою і ставимо розігріту до 180 ° С духовку приблизно на 1 годину. 
  9. Хвилин через 45 можна зняти кришку та залишити ще на 15 хв. гасити. ВАЖЛИВО, щоб підливка ввібралася під час приготування

Нотатки на полях:
- готуємо підливу, смажимо на оливковому маслі т.к. при використанні звичайної рослинної олії у страви буде абсолютно інший смак


Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук