Велика біла квасоля в духовці Гігантес сто фурно
РЕЦЕПТ від Надії Валинкевич із сонячної Греції:)
Гігантес - це велика біла квасоля. Я читала, що раніше ця страва їли бідні, зараз же це одна з найулюбленіших грецьких - закусок (можна також їсти як повноцінне блюдо). Дуже популярним, гігантес є під час посту, часто його гасять з артишоками (тут їх можна купити вже очищеними у замороженому вигляді)
НА 4 ПОРЦІЇ
Інгредієнти:
- 500 грам великої білої квасолі (гігантес)
- 1 стакан оливкової олії
- 2-3 цибулини дрібнонарізані
- 2 зубчики часнику, нарізаних часточками
цибулю та часник можна замінити асафетидою за смаком
- 4-5 свіжих помідорів
- 1 морквина
- трохи нарізаної селери (корінь або стебло, що є)
- 1 стакан томатного соку (або пасти, розведеної з водою)
- 1 щіпка цукру
- 2-3 ст. ложки петрушки дрібно нарізаної
- сіль, перець, лавровий лист
Приготування:
- Замочуємо квасолю на ніч
- Наступного дня зливаємо воду і варимо квасолю в чистій, злегка підсоленій воді з лавровим листом протягом 45 хв. до м'якості
- Зливаємо воду і промиваємо квасолю холодною водою. Викладаємо квасолю в вогнетривкий посуд, в якій готуватимемо її в духовці
- Окремо, в сотейнику, обсмажуємо на оливковій олії цибуля і часник (тільки небагато, до появи кольору). Додаємо моркву та селера, ще гасимо 2-3 хв. і потім додаємо протерті на тертці помідори, томатний сік, цукор, сіль, перець. Продовжуємо тушкувати ще приблизно 15 хв.
- якщо підливка вийшла дуже густа - додайте трохи води і перемішайте- Готову підливу виливаємо у квасолю, перемішуємо, посипаємо зеленню петрушки
- у страву можна додати жменю заморожених помідорчиків чері, так виходить ще смачніше- Накриваємо посуд кришкою або фольгою і ставимо розігріту до 180 ° С духовку приблизно на 1 годину.
- Хвилин через 45 можна зняти кришку та залишити ще на 15 хв. гасити. ВАЖЛИВО, щоб підливка ввібралася під час приготування
Нотатки на полях:
- готуємо підливу, смажимо на оливковому маслі т.к. при використанні звичайної рослинної олії у страви буде абсолютно інший смак