Сейтан простий рецепт

Січень 20, 2022

Сейтан - це пшеничний білок у чистому вигляді. Цей продукт часто використовують у макробіотичному приготуванні, а також у вегетаріанській та веганській кулінарії, і його можна умовно назвати «замінником м'яса», оскільки сейтан готують схожим чином – смажать, варять, роблять біфстроганів, гуляш, фарш тощо.

Є довгий і трудомісткий процес приготування сейтану, але зараз ми пропонуємо вам спрощений спосіб - настільки простий, що у вас абсолютно точно все вийде з першого разу!

Нам знадобиться:

  • 1,5 чашки пшеничного глютену (пшеничного клейковини) - можна купити тут
  • 0,5 чашки овочевого бульйону (бульйон зробить смак більш насиченим та цікавим, але підійде і просто вода)
  • 1/8 чашки соєвого соусу
  • 2 ст. л. томатної пасти
  • 1 ч. л. оливкової олії
  • по 1 ч. л. солі та перцю

наступні два пункти - додаємо: за бажанням та за наявністю:)

  • 1 год. перемеленого лляного насіння (додамо трохи омега-кислот)
  • 1 ч. л. пшеничних зародків

під "чашкою" мається на увазі БУДЬ-ЯКА ємність, яку ви можете відміряти кількість продукту (чашка, склянка, банку та ін.)

Бульйон для варіння:

  • 5 чашок води
  • 5 чашок овочевого бульйону
  • 1 чашка соєвого соусу
  • 1 ст.л. лимонного соку

Приготування:

1. Беремо велику чашку і дуже добре перемішайте в ній усі сухі інгредієнти, а в окремій чашці змішайте овочевий бульйон, соєвий соус, томатну пасту та оливкову олію (доводимо до однорідної маси). ВАЖЛИВО, кількість рідини, що вливається, в сухі інгредієнти повинні бути 1:2 тобто. на 1,5 склянки глютена, 75 склянки рідини (рідина включає і соєвий соус, і бульйон, і томатну пасту, і оливкову олію). Якщо води буде багато, глютен розвалюватиметься при вимішуванні. Якщо рідини мало, її завжди можна додати:)

2. Тепер у масі сухих інгредієнтів, у центрі, робимо деяку подібність колодязя і туди заливаємо рідку суміш. Тепер замішуємо тісто (краще руками), щоб вийшла липка куля. Потім, розминаємо кулю ще протягом 2 хв., після чого відкладемо її у бік на 10 хвилин

3. Тим часом готуємо бульйон для варіння: змішуємо всі інгредієнти для бульйону

4. Розрізаємо кулю з тіста на 3 частини (для цього потрібно докласти деяких зусиль), кладемо шматочки в бульйон, накриваємо кришкою і доводимо до кипіння, після чого відкриваємо кришку і зменшуємо вогонь до середнього.

5. Залишаємо сейтан варитися приблизно на годину. Після цього вимикаємо вогонь і даємо півгодини в гарячому бульйоні

Сейтан готовий!

Зберігати його можна до 2 тижнів - обов'язково прямо в рідині

Вихід: близько 450-500 грамів готового продукту

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук