Рецепт від Світлани Осинського (Іспанія)
Інгредієнти:
- 300-350 гр. сухого чищеного мигдалю (можна не чищений, тоді він буде з коричневими вкрапленнями)
- сік 1 лимона
- 3-4 ст. л. яблучного оцту
- 3 ст. л. коричневого цукру
- щіпка солі
- 2-3 ст. л. кокосових вершків
- 0,5 ч. л. агар-агара (густина 1200)
- 3 ст. л. (з гіркою) кукурудзяного крохмалю
- опціонально - 0,5 ст. попередньо зволоженою журавлини або вишні (можна без них)
Приготування:
- Мигдаль замочуємо на добу (можна на двоє) в холодній воді. Дуже важливо міняти воду кожні 12 годин, і якщо ви залишаєте на 2ое доби, то краще зберігати в холодильнику. Після цього злити воду і добре промити фільтрованої водою. Якщо мигдаль не була чищений, на цьому етапі відокремлюємо мигдаль від шкурок. Промитий мигдаль поміщаємо в чашу блендера.
- Доливаємо фільтровану воду на 3-4 см вище мигдалю.
- Додаємо: сік 1 лимона, 3-4 ст.л. яблучного оцту, 3 ст.л. коричневого цукру, дрібку солі, 2-3 с.л. кокосових вершків, 0,5 ч.л. агар-агар, 3 ст.л. з гіркою кукурудзяного крохмалю. Включаємо блендер. Якщо суміш виходить дуже густий, можемо додати ще трохи води. Завдання щоб все дрібно перемолола в однорідну мелкодісперстних суміш.

- Виливаємо суміш у каструльку з товстим дном. І варимо на маленькому вогні, постійно перемішуючи віночком (Ложка і лопатка не підходять для цієї мети тому що тоді сир вийде неоднорідним). Коли сир почне густіти, продовжуємо заважати, поки не почнуть з'являтися лопатися бульбашки. Проварюємо ще 1 хвилину, постійно помішуючи для активації агар-агар. Вимикаємо вогонь.
- Додаємо суху журавлину або вишню. Все перемішуємо і розливаємо в формочки.
- Остужіваем на повітрі і потім поміщаємо ще на 12 годину в холодильник. У формочки можна покласти пергамент або не прокладати нічого, якщо сир приготовлений правильно, він вільно в принципі відділяється від форми.
- Перевертаємо на тарілку. Подаємо з вишневим або полуничним варенням (з червоних ягід). За смаком він схожий на дієтичний дитячий сирок або фету. Можна використовувати як начинку для млинчиків.