Лікар-дієтолог Марина Мейліцева про особливості білкового обміну в організмі

Лютий 4, 2019

19 квітня 2017 року Москві, в Гостинному Дворі (зал «Російський аукціонний дім»), в рамках форуму «Здоров'я нації - основа процвітання Росії» пройшла вже друга наукова конференція «Вегетаріанство: здоров'я, етика, екологія» за участю лікарів різного профілю. У доповідях фахівців висвітлювалися питання користі вегетаріанства в лікуванні різних захворювань і забезпечення здорового способу життя.

Пропонуємо вам ознайомитися з витримкою одного з доповідей імунолога, алерголога й дієтолога Клініки доктора А. Волкова - Марини Овсіївни Мейліцевой.

«Життя - це спосіб існування білкових тіл», - писав німецький філософ Ф. Енгельс. Визначення не безперечне, але чітко вказує на переважно білкову структуру землян. Саме тому так важливо уявляти собі особливості білкового обміну.

Білки, в тому числі людські, складаються з 20 амінокислот. Індивідуальність білків конкретного організму (курки, зерна, тигра, людини) визначається всього лише послідовністю амінокислот і їх кількістю. Прийнято вважати, що головним, якщо не єдиним джерелом білка в їжі людини, служать молочні продукти: м'ясо та риба. А між тим, тварини, чиє м'ясо ми їмо (корови і кури, свині та індички, вівці і качки), що не хижаки. Вони будують свій білок з рослинної їжі. Значить, амінокислоти присутні практично в будь-якому живому об'єкті. У 100 г пшениці, наприклад, міститься 11,5 г білка, в кукурудзяних хлібці - 8,3 г, в житньому бездріжджовий хліб - 5 г, в моркві - 1,3г, в білокачанної капусті - 2,3г, в малині - 1 м З кожним прийомом їжі людина отримує амінокислоти для будівництва власних клітин, гормонів, ферментів і імунних білків.

Але куди діваються відпрацьовані білки нашого тіла? Кожен день гинуть міріади віджили свій вік клітин печінки, крові, нирок, серця та інших органів і тканин. Це плановий, нормальний процес. І це - білок! На зміну їм організм вибудовує нові молоді життєздатні клітини. Щомиті стають сміттям міріади наших гормонів і ферментів. І це теж білок! У тілі людини синтезуються нові гормони і ферменти - життя триває! Щомиті імунітет реагує на «чужаків», які потрапили в організм: віруси, бактерії, фрагменти харчових молекул, пил і зміг, шерсть улюбленого собаки і утворює імунні комплекси. І це знову білок!

Природні шляхи виведення відпрацьованого білка - це нирки і печінку. Але втрат білка через нирки і кишечник у здорової людини немає. При цьому відомо, що перевантаження крові «шлаковим» білком призводить до природних для організму реакцій: посилення його виведення через нирки (підйом артеріального тиску). Він підлягає видаленню з крові «неприродними» шляхами: надмірне потовиділення, алергічні висипки, мокрота, слиз в носоглотці, виділення з пептичних і трофічних виразок і т.д. Також відбувається зберігання непотрібного матеріалу за межами кровоносної системи (надлишок ваги, набряки, хронічні шкірні висипання, пігментні плями і т.д.).

Виходить, що якщо регулярно не видаляти білкові відходи життєдіяльності організму і реактивний (імунний) білок, то виникає грунт для того, що прийнято називати хворобами. Значить, повинен існувати фізіологічний, нормальний спосіб вирішення цієї проблеми.

Тут необхідно згадати ім'я одного вченого, віце-президента Академії медичних наук СРСР Івана Петровича Разєнкова, все життя присвятив пошуку відповіді на фундаментальне питання біології: як живий організм забезпечує сталість своєї внутрішньої середовища? Разенков організував перше в світі наукове товариство, яке об'єднало фізіологів, біохіміків і фармацевтів і заклав основи медицини екстремальних ситуацій. У 1948 році на відкритті сесії АМН він оприлюднив своє сенсаційне відкриття в області білкового обміну, плід багаторічної дослідницької роботи. Але в 1950 році, на сумнозвісної Павлівської сесії ВАСГНІЛ його звільнили і позбавили всіх звань.

У своїй книзі «І.П. Разенков. Наукова біографія »його колишня аспірантка Лія Григорівна Охнянская, померла всього кілька тижнів тому, описувала, як в розпал кампанії« по боротьбі з космополітизмом »Іван Петрович говорив:« Зараз треба не науку робити, а людей рятувати ». Ось він і рятував своїх співробітників, а сам, позбавлений за це можливості продовжувати дослідження, незабаром помер від інфаркту. Йому було 64 роки. З тих пір праці Разенкова не публікувались, а припадали пилом на полицях бібліотеки ММА ім. Сеченова, де Іван Петрович завідував кафедрою фізіології.

У 1994 році Анатолію Волкову випадково довелося в якості лікаря потрапити в будинок онука академіка, де він і побачив книгу Охнянской. Після цього дістатися до монографій і статей забутого і неоціненного вченого було вже просто «справою техніки».

Отже, ось головні положення великого - не боюся цих слів! - відкриття, яке не потрапило до медичних підручники:

1. Що б не з'їв людина - кашу, овочі або м'ясо, - в дванадцятипалій кишці (відразу після виходу з шлунка) співвідношення «білки - вуглеводи» завжди однаково. Це забезпечує сталість харчового потоку з кишечника в кров, а значить - постійність внутрішнього середовища організму.

2. Кілька разів на добу в шлунок через обплітають його кровоносні судини «пропотіває» бульйон, що складається з білкових відходів. Цей «скидання шлаків» можливий тільки тоді, коли людина спожила в їжу вуглеводи (кашу, хліб, макарони, овочі), але не концентрований тваринний білок (м'ясо, рибу, молочні продукти). Так досягається стандартизація кишкового субстрату.

3. Потрапивши в шлунок, уламки відпрацьованих білкових молекул перетравлюються до рівня амінокислот, всмоктуються з кишечника в кров і служать ідеальним матеріалом для побудови нових клітин, гормонів та ферментів. За даними Разєнкова, таким способом людина, не з'їв за день ні шматочка м'яса або риби, отримує білок у кількості, що дорівнює 600 г сирої яловичини.

Ось як мудро все влаштовано! Найцінніший в природі матеріал - білок - використовується багаторазово, в замкнутому циклі, практично без втрат. На такому механізмі живуть в Індії, інших «вегетаріанських» і веганських спільнотах, де немає молочного тваринництва. Саме в цьому цілющий сенс релігійних постів: припинивши вживання риби, м'яса і молочних продуктів, ми допомагаємо організму очиститися від білкових шлаків і оновитися.

Протягом дня ми витрачаємо свої ресурси і активно утворюємо білкові відходи. Нам потрібна енергія (вранці і вдень їмо крупи, овочі, фрукти, горіхи) і відкритий шлях звільнення від шлаків. Вночі ж ми будемо відновлюватися, готувати до нового дня резерви гормонів, ферментів, антитіл та ін.

Ось тут і стане в нагоді власний білок «вторинної переробки» і той, що ми з'їли за вечерею.

Харчуйтеся правильно і будьте здорові!

Джерело: veganstvo.info

 

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук