Вчені спростували міф про користь риб'ячого жиру

Березень 7, 2021

Вчені спростували міф про користь риб'ячого жиру

Висновки вчених, зроблені на основі досліджень про вплив споживання риб'ячого жиру на організм людини, змусять двічі подумати, чи варто приймати капсули з риб'ячим жиром або їсти рибу, якщо вам не байдуже власне здоров'я.

Американський журнал епідеміології повідомив, що чоловіки, які споживають продукти з більш високим рівнем докозогексаеновой жирної кислоти (ДГК), однією з жирних кислот омега-3, що містяться в риб'ячому жирі, схильні до підвищеного ризику розвитку раку передміхурової залози

Вчені з Hutchinson Cancer Research Center (Дослідницького центру ракових захворювань Фреда Хатчінсона), що знаходиться в Сіетлі, вивчили дані 3 461 учасника, які беруть участь в програмі Профілактика раку простати і виявили, що чоловіки з найбільшою кількістю DHA (ДГК) в крові в два з половиною рази частіше страждають на агресивну форму раку передміхурової залози.

Аналогічні результати були виявлені в результаті Європейського перспективного дослідження раку і харчування, де у чоловіків з найвищим рівнем омега-3 був підвищений ризик розвитку раку передміхурової залози. Багато досліджень показали, що заяви про користь риб'ячого жиру є не більше ніж маркетинговим трюком. Зокрема, риб'ячий жир не допомагає пацієнтам з хворобами серця, не попереджає хвороба Альцгеймера, не запобігає депресію і не робить дітей розумнішими, як стверджувалося раніше.

Ще в 2005 році в щотижневому популярному міжнародному медичному журналі, що видається American Medical Association (JAMA), повідомлялося, що споживання риб'ячого жиру може збільшити ризик серцевої аритмії у деяких пацієнтів. У тому ж році JAMA також написав, що споживання риб'ячого жиру не запобігає рак. У наступному році Британський Медичний Журнал повідомив, що жирні кислоти омега-3 не є корисними для роботи серця. Серед майже 4 000 пацієнтів з серцевими нападами не було встановлено жодних відмінностей між тими, хто вживав добавки омега-3 і тими, хто приймав таблетки плацебо. Такий же висновок був зроблений в 2009 році, коли вчені виявили, що споживання риби не знижує ризик серцевої недостатності.

Потім, в 2010 році журнал New England Journal of Medicine повідомив про подібні негативні результати у пацієнтів з серцевою недостатністю, які приймають жирні кислоти омега-3 на додаток до стандартної лікарської терапії. У них не було відзначено зниження серцево-судинних захворювань.

Дивно, але Гарвард связалпотребленіе риби і омега-3 з діабетом 2 типу. Після спостереження за 195 204 молодими людьми у віці від 14 до 18 років, в 2009 році вчені зробили висновок, що чим більше підлітки отримували жирних кислот омега-3, тим більше були схильні до ризику розвитку діабету.

Тим часом, виробники риб'ячого жиру покладали надії на теорію про позитивний вплив риб'ячого жиру на мозок. Можливо, риб'ячий жир зробить вас розумнішим, говорили вони. Однак, і ця теорія була розвіяна після того, як в ході дослідження було виявлено, що це не більше, ніж міф. Група з 867 літніх людей отримувала в якості добавки до їжі або риб'ячий жир, або плацебо. Після двох років прийому, при проведенні тестів на мозкову активність, розвиток просторової пам'яті і інших реакцій мозку не було виявлено ніякої динаміки.

Пізніший звіт JAMA показав, що прийом омега-3 не уповільнює погіршення розумових здібностей у пацієнтів з хворобою Альцгеймера. А на іншому кінці вікового спектру діти теж не отримують ніякої користі від споживання риби. У звіті JAMA доведено, що споживання риб'ячого жиру під час вагітності не сприяє розвитку когнітивних функцій немовлят. У цих звітах риб'ячий жир починає сильно нагадувати зміїне масло.

Таким чином, людям будь-якого віку необхідно задуматися про те, чи так необхідно вживання продуктів вбивств, включаючи рибу, якщо це не тільки не несе ніякої користі для здоров'я, але і підтримує насильство над тваринами.


Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук