Труднощі переходу - як перейти на веганство

Квітень 24, 2019

Труднощі переходу - як перейти на веганство

Евгения Карташева

Не можу сказати, що повне виключення тваринних продуктів з раціону далося мені дуже легко і повністю без сумнівів. З м'ясом було незрівнянно простіше. Ми не їли м'ясо і думали, що ми вже робили все можливе для тварин.

Так, ми теж були під владою міфічного образу «коровушки-годувальниці», яка з радістю і полегшенням віддає надлишки молока, ну і курочки так само без проблем - яйця.

І щоб піти від цієї залежності від молочних продуктів, довелося міняти весь наш харчової уклад, відриватися з корінням від усього, закладеного роками і вже звичному.

Так думала я, перебуваючи в якомусь сум'ятті після прийняття рішення перестати купувати тваринні продукти, коли зрозуміла, наскільки неоднозначною з моральної точки зору є наша вегетаріанська позиція; побачивши і усвідомивши, який насправді ціною даються молочні продукти і яйце.

Перші сумніви стосувалися саме цього самого відриву від традиційного. Наші сніданки складалися з омлету, каш, частково на молоці, сиру зі сметаною, сирників, млинців на молоці, бутербродів з сиром та іншого. І разом переставши купувати молочну продукцію, я (як людина, яка в основному готує в нашій родині), відчула себе так, немов сама себе загнала в пастку. У холодильнику більше не було паличок-виручалочек у вигляді вершкового масла, сиру, бринзи, сирків і йогуртів. Останнім часом ми готували на маслі ДХІ, обожнювали смажений адигейський сир; макарони з твердим сиром були улюбленою класикою у дітей. І цього всього не стало майже відразу.

Іноді я волала до чоловіка, кажучи про те, що відчуваю, як ускладнила всім нам життя. Але я не могла інакше. В голові стояли картинки і думки про те, що я не хочу більше брати участь в цій огидною практиці, як би смачно це не було. І спасибі моїй родині, що вони повністю підтримали мене в цьому рішенні.

Поступово стали приходити рішення, я шукала і шукаю досі, як замінити тваринні продукти в нашому раціоні так, щоб не відчувати, немов ми себе в чомусь обмежили. Все більше я стала розуміти, що немає необхідності відриватися від цього самого нам такого звичного і улюбленого.

Я відкрила для себе горіхове, кокосове і вівсяне молоко (рецепти приготування рослинного молока є на vegan.ru: кокосове молоко з кокосової стружки, вівсяне молоко, горіхове молоко). Ми додаємо його в каші (хоча вони виявилися не менш смачними і звареними просто на воді), в випічку, соуси. Наші сніданки стали цікавіше і різноманітніше, тому що завдяки веганство я відкрила для себе різні види борошна: рисову, гречану, кукурудзяну, нутовую; нові крупи, горіхові урбечі, арахісову пасту, харчові дріжджі, сир із зеленої гречки, омлет з тофу і Нутовая омлет (рецепт на vegan.ru) і багато іншого. Можна заперечити, що багато і без веганства для себе це давно відкрили. Але саме перехід на веганство змусив мене шукати, дізнаватися, пробувати, експериментувати. А до цього все йшло за звичним простому «молочному» сценарієм.

Тобто вийшов цікавий парадокс. Начебто здається, що веганські тип харчування передбачає ще більші обмеження в порівнянні навіть з вегетаріанством. А на практиці - це відкриття світу абсолютно нових, більш корисних і не менш смачних продуктів. Харчові дріжджі дають «сирний смак» (замовляю на iherb.com), а тофу замінив собою адигейський сир, сир з замоченою на ніч зеленої гречки, збитою в блендері з фруктами, за смаком не гірше молочного фруктового сирка. З тієї ж зеленої гречки виходить смачний хумус, з неї печуть хліб, додають в десерти. Кокосове масло (iherb.com) давно замінило вершкове в випічці.

Млинці я печу на рослинному молоці або газованій воді. А яйце без проблем заміняю в випічці бананом або лляним яйцем. У нашому раціоні з'явилося більше нових страв, смаків, масел, спецій і приправ.

Вівсяні йогурти пристойні на смак, а «наполеон» з заварним кремом на кокосовому молоці (я частіше роблю сама з кокосової стружки, швидкий і простий рецепт є на vegan.ru) з'їдається в мить, в тому числі і у прихильників «традиційного» харчування.

Переставши купувати молочну продукцію з сумнівним часто складом і якістю (бо на російському ринку навіть ціна не може гарантувати «чистоту» продукту), ми стали ці гроші витрачати на етичні і більш якісні продукти: горіхи, рослинні якісні масла, крупи, стали купувати більше овочів і фруктів.

Але справа навіть не в продуктах і їх якості. Справа в моральному задоволенні від того, що моя сім'я намагається максимально не брати участь у всьому цьому брудному і зовсім не етичному молочному і яєчному бізнесі. І хочеться вірити, що у все більшої кількості людей будуть відкриватися очі, прокидатися співчуття і бажання змінити цю систему, що використовує тварин не по істинної нужді, а лише для людського задоволення.

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук