Розглянемо кілька причин не вживати молоко і молочні продукти заради власного здоров'я, про які говорить ізраїльський дієтолог Таль Хайкін - керівниця клініки, що спеціалізується на лікуванні цукрового діабету і ожиріння.
Молоко і молочні продукти позиціонуються як здорової їжі. Майже всю інформацію про них ми отримуємо від корпорацій - виробників молочної продукції. На практиці, молоко і молочні продукти піддаються значній обробці і забезпечують дуже обмежений перелік поживних речовин. Вони входять в список проблемних (це щоб відразу в лоб не говорити "шкідливих" - примітка перекладача) продуктів, багатих калоріями, насиченими жирами, лактозою, статевими гормонами. У більшості молочних продуктів - багато консервантів, солі або цукру.
Наприклад, якщо ми порівняємо середню картоплину (яка безумовно не є особливо поживним продуктом) і стакан молока 3% жирності, то виявимо, що картопля містить рівно така ж кількість цинку, як стакан молока, в 2 рази більше магнію, в 7 разів більше заліза , в 15 разів більше вітаміну С, в 3 рази більше калію, в 3 рази більше фолієвої кислоти, і багато іншого. Але, на відміну від молока, картопля містять клітковину, і не містить лактозу, холестерин або насичені жири (які збільшують ризик серцево-судинних захворювань).
Що вам не говорять про молочні продукти?
Насичені жири
Молоко і молочні продукти є одним з основних джерел насичених жирів західної дієти. Дитина, що споживає три молочних продукту в день - відповідно до рекомендацій молочних корпорацій (чашку молока, йогурт 3% жирності і сир 5% жирності) - отримує більше максимальної кількості насичених жирів, рекомендованого Американської Серцевої Асоціацією - і це тільки з цих трьох молочних продуктів , не рахуючи інших тваринних продуктів.
Гормони
Молоко і молочні продукти також є основним джерелом гормонів західної дієти, вони забезпечують близько 70% естрогену і прогестерону в нашому раціоні. Це тому, що в промислово розвинених країнах велика частина молока йде від вагітних корів. Природний рівень гормонів в такому молоці дуже високий.
У відповідь на цей аргумент про шкоду молока, молочні корпорації, як правило, посилаються на доповідь Всесвітньої організації охорони здоров'я 15-ти річної давності (1999), відповідно до якого немає ніякої небезпеки в споживанні гормонів в молоці. Але більш пізній звіт (2002) Комітету експертів від імені Європейського співтовариства відкидає висновки цієї доповіді, а також повідомляє, що естрадіол (один з найбільш "діяльних" естрогенів, знайдених в молоці) - однозначно - канцерогенний, і що прогестерон може також бути канцерогенним, і тому не представляється можливим визначити безпечний поріг вживання цих гормонів.
Ці автори особливо стурбовані наслідками впливу гормонів молока на дітей у віці до статевого дозрівання. Ці гормони навіть в малих дозах можуть стимулювати раннє статеве розвиток і збільшити ризик гормонозалежних ракових утворень (наприклад, раку молочної залози і раку передміхурової залози) в довгостроковій перспективі (реклама весь час вселяє про користь і навіть необхідність молока для дітей, а в реальності - треба говорити про шкоду молока для дітей - примітка перекладача).
Що ви знаєте про сирі, йогурті і інших молочних продуктах?
До всього цього слід додати, що велика частина громадськості вживає не саме молоко, а сир, сир, йогурт і інші продукти, в процесі виготовлення яких молоко піддається різній обробці. Молочні продукти, зазвичай вживані дітьми, мають вельми сумнівний склад. Сир характеризується високим вмістом жиру, солі та консервантів, а шоколадні йогурти повинні бути зараховані до звичайних солодощів.
Не дивно, що за даними USDA (Міністерство Сільського Господарства Америки), діти сьогодні отримують більше цукру з молочних продуктів, ніж з цукерок. З тієї ж причини, по якій батьки не дають дитині картопляні чіпси, щоб дитина отримала з них мінерали, немає ніяких причин стимулювати споживання дітьми оброблених молочних продуктів, для того щоб отримати кілька корисних компонентів, які в будь-якому випадку можна знайти в більш здорових продуктах харчування.
Давайте спростуємо кілька міфів!
З мого досвіду дієтолога, пацієнти, в основному, бояться відмовитися від молочних продуктів, через те, що вони забезпечують білок і кальцій. Так що давайте спростуємо деякі міфи:
Міф про білок
Молоко і молочні продукти дійсно дійсно багаті білком. Насправді, вони настільки багаті білком, що дитина, яка вживає три молочних продукту в день, отримує тільки з них кількість білка більше рекомендованої добової норми. Надлишок білка в раціоні харчування, особливо тваринного білка, завдає шкоди, так як пов'язаний з підвищеною захворюваністю і ожирінням. Оскільки вся їжа в природі, в тому числі рослинна, включає в себе білок, не слід турбуватися шкоду від нестачі білка, відмовившись від молока і молочних продуктів.
Міф про кальцій
Тепер поговоримо про кальцій: це основний міф, який міцно укорінився в свідомості більшості, міф про те, що молоко і молочні продукти допомагають формуванню міцних кісток і профілактики остеопорозу. Але і цей міф був розвінчаний Всесвітньою Організацією Охорони Здоров'я - в 2004 році в доповіді про раціоні харчування і хронічних захворюваннях. Рекомендації для профілактики остеопорозу включали в себе наступне:
Мало того, що рекомендація вживати молоко не була навіть згадана в доповіді (соєві продукти, на відміну від молока, були визнані корисними для зменшення ризику переломів при остеопорозі), але і кальцій вказано лише як другорядний фактора, який може впливати при вживанні менш 500 мг в день (половина кількості, рекомендованого корпораціями - виробниками молока).
Збалансована дієта, яка включає овочі (особливо листові) і фрукти, цільні зерна і бобові (особливо горох і соя), горіхи і насіння (особливо кунжут і мигдаль) може легко забезпечити кальцій і білок, необхідні організму.
Джерело: healthy.walla.co.il
Не знайдено дописів
Написати відгук